Понедельник, 29.04.2024
Разделы новостей
Общее [690]
Архипастырь [59]
Жизнь благочиний [16]
Форма входа
Календарь новостей
«  Январь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Рекомендуем посетить
 
 логотип 88х36 портала Православная книга России  Православие и Мир
молитвы, молитвослов, акафисты, псалтирь
Наш опрос
Про що б Ви хотіли дізнатися?
Всего ответов: 332
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2009 » Январь » 1 » 19.12.2008 УМАНЬ. Престольне свято у Свято-Миколаївському кафедральному соборі.
19.12.2008 УМАНЬ. Престольне свято у Свято-Миколаївському кафедральному соборі.
21:16

Престольне свято у Свято-Миколаївському соборі м. Умані завжди збирало чимало гостей і богомольців під склепіння собору, адже ім’я святителя Миколая шановане у православному світі, а особливо – в Україні. Благодатна допомога святителя Миколая впродовж століть надихала різноманітних авторів на написання цілих книг, в яких описуються дивовижні випадки участі святителя Миколая в розв’язанні часом безвихідних ситуацій.

Однак, не тільки в давні часи, але й у наш, на перший погляд такий матеріалістичний і меркантильний час, безліч людей розповідають про великі і малі чудеса, явлені по молитвах до святого Миколая. Тому сотні парафіян щороку 19 грудня заповнюють Свято-Миколаївський собор для того, щоб вознести хвалу Богові за Його великого угодника – святителя Миколая, архієпископа Мірлікійського. 

Цьогорічне святкування, хоча і було дещо затьмарене негодою, стало для громади собору воістину унікальним. Собор вперше в своїй історії святкував престольне свято в якості кафедрального. Крім того, напередодні свята до собору прибули великі святині: ікона Божої Матері «Сухумська», ікони святої рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії та святого великомученика Георгія Побідоносця із часточками їхніх святих мощей. Численні парафіяни собору вклонялися великим святиням і під час богослужінь, і в перервах між ними. 
У самий же день свята звична уже архієрейська літургія почалася із запізненням. І тому була важлива причина: незважаючи на негоду, до собору приїхав Преосвященніший Іоасаф, єпископ Новокаховський та Бориславський. Владика Іоасаф народився і виріс у с. Кути Маньківського району, а тому з радістю відгукнувся на запрошення владики Пантелеімона разом відсвяткувати храмовий день Свято-Миколаївського собору. 
Суцільний лід, який вкрив вулиці міста, не став на заваді сотням парафіян собору, що прийшли у сій улюблений храм на храмове свято. Урочиста літургія за участю двох архієреїв завершилася привітальними словами владики Пантелеімона та владики Іоасафа. 
Владика Пантелеімон у своєму слові розповів про святителя Миколая та переконливо довів, що він є воістину рідним для нас святим, хоча і жив вісімнадцять століть тому. Владика ж Іоасаф подякував владиці Панетелеімону за запрошення на свято, привітав усіх присутніх із днем пам’яті улюбленого святого та наголосив на основних уроках, які можуть для себе взяти християни із життя святителя Миколая. Також владика Іоасаф підкреслив свою спорідненість – духовну і тілесну – із уманською землею, висловив своє бажання в подальшому відвідувати свою малу батьківщину.
Свято продовжили вихованці недільної школи собору. Діти порадували присутніх віршами і піснеспівами, присвяченими святителю Миколаю. Владики щиро від імені усіх парафіян подякували дітям за чудовий виступ та вручили маленьким парафіянам подарунки, підготувати які допоміг благодійний фонд «Розвиток Умані» під керівництво Максима Мітасова – відомого в Умані благодійника.
Завершилося свято традиційним обідом. Споконвіків на храмове свято господарі храму годували тих, хто прийшов задля того, щоб розділити з ними молитовні труди, та і самі підкріплялися на спільній трапезі, яка, в певному сенсі, була продовженням спільного богослужіння. Тож і цього року під склепінням собору відбулася трапеза. 
Престольне свято – ніби певний рубіж, переступивши який, храм почав відлік ще одного року своєї історії. Будемо молитися, щоб цей рік був благодатним і мирним.

Прот. Вадим Паєвський

Фото автора


Категория: Общее | Просмотров: 1490 | Добавил: eparhia-uman | Рейтинг: 4.5/2 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Сайт управляется системой uCoz Уманская епархия © 2024