Четверг, 02.05.2024
Разделы новостей
Общее [690]
Архипастырь [59]
Жизнь благочиний [16]
Форма входа
Календарь новостей
«  Сентябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Поиск
Рекомендуем посетить
 
 логотип 88х36 портала Православная книга России  Православие и Мир
молитвы, молитвослов, акафисты, псалтирь
Наш опрос
Оцените наш сайт
Всего ответов: 412
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2013 » Сентябрь » 15 » Лядівському скельному монастирю – 1000 років. Урочистості в день тисячолітнього ювілею.
Лядівському скельному монастирю – 1000 років. Урочистості в день тисячолітнього ювілею.
15:13
14 вересня Високопреосвященнійший Пантелеімон архієпископ Уманський і Звенигородський очолив Всенічне Бдіння у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста Вінниці.
15 вересня 2013 року, в день пам’яті преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських, відбулося святкування 1000-ліття Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря (Могилів-Подільська єпархія УПЦ).
Божественну літургію в цей день очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон. Його Високопреосвященству співслужили архієпископи: Люблінський і Холмський Авель, Могилів-Подільський і Шаргродський Агапіт, Уманський і Звенигородський Пантелеімон; єпископи: Єдинецький і Бричанський Никодим (Молдова), Туровський і Мозирський Леонід (Білорусія), Конотопський і Глухівський Роман, священики єпархій УПЦ та Церков зарубіжжя. Літургія відбулася біля підніжжя гори, де знаходиться монастир. За Богослужінням співав зведених хор Спасо-Преображенського кафедрального собору та Стрітенського храму м. Вінниці під керівництвом протоієрея Сергія Виговського. За літургією молилися представники вінницької обласної влади. Не зважаючи на несприятливу погоду, до монастиря в цей день прибуло близько десяти тисяч прочан.
По завершенні Богослужіння було звершено святковий молебень, після чого відбулася Академія та концерт на сцені, встановленій неподалік від літнього вівтаря. Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України з нагоди 1000-річчя заснування Лядівського монастиря зачитав митрополит Симеон. У вітальному слові Його Блаженство зазначив, що древній Лядівський монастир зі своєю нелегкою тисячолітньою історією є однією з головних святинь для Української Православної Церкви.
Після цього митрополит Симеон особисто від себе привітав настоятеля монастиря архімандрита Антонія (Нетребіна) та усіх присутніх з 1000-літнім ювілеєм древньої обителі, яка в народі отримала назву Подільського Афона.
Від обласної влади виступили перший заступник голови облдержадміністрації Боровський Максим Алімович та голова Вінницької обласної ради Татусяк Сергій Пилипович. Представники влади наголосили на тому, що Лядівський монастир є одним із семи чудес Вінниччини та роботу по його відбудові вони вважають провідною для держави, адже Подільський Афон є візитівкою Вінницького краю. Від облдержадміністрації та обласної ради вони вручили архімандриту Антонію відзнаку.
Разом з привітаннями Народні Депутати України Калетнік Григорій Миколайович та Оксана Миколаївна передали в дар для обителі ікони Пресвятої Богородиці та Святителя Миколая.
Привітання від архієпископа Ясського, митрополита Молдови та Буковини, Феофана (Румунська Православна Церква) зачитав його особистий секретар та передав в дар монастирю ікону Божої Матері.
Також своє привітання та ікону Святителя Модеста Ієрусалимського для Лядівського монастиря в цей день передав священноігумен афонського монастиря Дохіар архімандрит Григорій.
На святі в цей день відбулася ще одна особлива подія. Українським державним підприємством поштового зв’язку «Укрпошта», до 1000-річчя з часу заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря, випущено художній конверт та поштовий блок марок, на яких зображено монастир на скелях Дністра. Також до свята виготовлено ювілейний штемпель спецпогашення. Унікальність його в тому, що він діяв лише протягом одного дня – 15 вересня. Після урочистого погашення марок та конвертів на сцені, всі бажаючі отримали можливість скористатися чудовою нагодою і залишити відбиток пам’ятного штемпеля на марках та конвертах на згадку про тисячоліття монастиря.
На завершення відбулося нагородження тих, хто посприяв відбудові древньої обителі та організації святкування 1000-літнього ювілею. Церковними нагородами, зокрема, були відзначені голова Вінницької облдержадміністрації Мовчан Іван Михайлович, голова Вінницької обласної ради Татусяк Сергій Пилипович, заступник голови Вінницької облдержадміністрації Аксельрод Роман Борисович, заступник голови Вінницької облдержадміністрації Спірідонова Любов Михайлівна, Продивус Світлана Володимирівна та інші.
Також в цей день від родини Продивус у дар для Лядівського монастиря Продивус Світлана Володимирівна передала богослужбовий потир.
Насамкінець на сцені відбувся святковий концерт, присвячений 1000-літтю Лядівського монастиря,  за участі зведеного хору Спасо-Преображенського кафедрального собору та Стрітенського храму м. Вінниці під керівництвом протоієрея Сергія Виговського та інших найкращих колективів області.
Традиційно в цей період в монастирі також проводиться Лядівський ярмарок, на якому представлені підприємства та господарства області.



За матеріалами прес-служби Вінницької єпархії
Категория: Общее | Просмотров: 548 | Добавил: Alex | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Сайт управляется системой uCoz Уманская епархия © 2024