Среда, 15.05.2024
Категории каталога
Проповеди [12]
Церковная история нашего края [0]
Расписание богослужений [30]
Статьи [11]
Архипастырь [1]
Благочиния [0]
Статьи и публикации [1]
Форма входа
Поиск
Рекомендуем посетить
 логотип 88х36 портала Православная книга России  Православие и Мир
молитвы, молитвослов, акафисты, псалтирь
Наш опрос
Про що б Ви хотіли дізнатися?
Всего ответов: 332
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


Приветствую Вас Гость | RSS
Каталог статей
Главная » Статьи » Проповеди

Різдвяне послання Преосвященнійшого Пантелеімона єпископа Уманського і Звенигородського.

«Небо и земля днесь пророчески

да возвеселится, ангели и человецы

духовно да торжествуют: яко Бог во

плоти явися, сущим во тьме и сени седящим»

(Стихира свята на літії)

Возлюблені у Новонародженому Богонемолвяті Христі чада – отці, ченці та черниці, брати і сестри! Сердечно вітаю вас із великим та всеславним святом Різдва Христового, яке дарує нам світлу благоговійну радість про Сина Божого, що прийшов у світ «заради нас і заради нашого спасіння».

Нині сповнений тріумфом увесь Всесвіт. У глухій ночі, в мороці гріхопадіння роду людського засяяла дороговказна Віфлеємська зоря, загорілося для нас попереду немеркнуче світло вічного життя. І тепер це світло яскраво горить в душах вірних, закликаючи під покров найвищої і невимовної Любові Божої. Христос народжується для нас і в нас.

Відступивши від Бога, старозаповітне людство інстинктивно шукало возз’єднання зі своїм Творцем, шукало зустрічі з Месією. Бог не залишав людей без допомоги, посилаючи їм праведників і пророків, та вінцем милості Божої та виконанням очікувань народів явилося пришестя у світ Єдинородного Сина Божого Господа нашого Іісуса Христа. Звершилося те, до чого праотці так сильно прагнули, що сповіщали пророки і праведні бажали бачити. Бог явився на землі у плоті і поселився між людьми, говорить святитель Іоанн Златоуст. Народжений від Діви Христос приніс у світ велике смирення, велику любов і велику радість, котра із вуст ангелів у Віфлеємській ночі полинула над грішною землею: «Слава в вышних Богу и на земли мир, в человецех благовление»

Переповнені цією радістю, поспішімо ж, дорогі брати і сестри, до храмів Божих, щоб на порозі Нового літа благості Господньої принести нашу сердечну вдячність Господу і Спасителю нашому за Його багаті милості до нас, грішних! В пресвітлу Різдвяну ніч розкриємо душі свої для зустрічі чудесного Богонемовляти, що закликає нас любити один одного, як Він возлюбив нас. Розділімо нашу радість, що сповнилася нині, з рідними і сусідами, з близькими і навіть поки що незнайомими людьми, щоб усім навернутися до спасительної Батьківської віри, щоб слідувати цим рятівним шляхом, черпаючи у вірі Православній сили для подолання повсякденних труднощів. Пам’ятатимемо, що мир і любов Христові перемагають ворожнечу віку цього, що тільки надбавши цей мир у серці своєму, людина може вистояти у всіх життєвих бурях і негараздах.

Святкуючи Різдво Христове, підводячи підсумки минулого 2010 року і вступаючи в Новий рік благості Божої, подякуємо Господу за Його милість до нашого народу, нашої Церкви і нашої Держави. Минулий рік переповнений душекорисними трудами і важливими для нашої Уманської єпархії подіями. Молитвами Пресвятої Богородиці і всіх святих у нашій єпархії продовжується відродження церковного життя, відновлення, будівництво і відкриття храмів і монастирів, ведеться просвітницька і соціальна робота. Духовенство єпархії жваво реагує на проблеми, що виникають у церковному середовищі, і спільними зусиллями в дусі християнської любові трудиться на їх вирішенням. Особливо хочеться відзначити Архіпастирські візити до нашої єпархії Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, що відбулися в минулому році. Спільна молитва з Предстоятелем нашої Церкви, його Первосвятительське благословення надихатимуть нас на подальші труди на духовній ниві. Будемо ж молитися, щоб наступний 2011 рік був мирним, творчим і благословенним для кожного з нас.

Цієї світлої і святої ночі я закликаю вас відкласти усіляку суєту цього світу і звернути наші погляди до Бога і один до одного. Нехай буде нашим різдвяним подарунком взаємна любов один до одного, угодна Господу. І нехай зіллються голоси наші з тріумфуючим хором Всесвіту, що благовіствує чудо Народження у світ Бога Істинного: «Радуйтесь, небеса, и веселись, земля, и восклицайте горы, от радости, ибо утешил Господь народ Свой» (Іс.49,13).

 

ПАНТЕЛЕІМОН, Єпископ Уманський і Звенигородський

 

Різдво Христове

2010–2011 р.

м. Умань

Категория: Проповеди | Добавил: Alex (06.01.2011)
Просмотров: 817 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Сайт управляется системой uCoz Уманская епархия © 2024